Mielőtt virágot ajándékozna

Mielőtt egy hölgynek virágot ajándékozna, gondolja át, mit szeretne vele kifejezni. A rózsa egyértelmű, de a narancssárga tulipánok, egy szál nárcisz és sárga szegfű esetében legyen óvatos!

A virágok életünk legfontosabb eseményeinek részévé váltak. Elengedhetetlenül hozzátartoznak a születésnapokhoz, promóciókhoz, esküvőkhöz, temetésekhez, a nagy sikerekhez és szerelmi vallomásokhoz. Ajándékozáskor az emberekben nem tudatosul a virágok jelentése, csupán az alkalom, melyre vásárolják őket. Hasonlóképp az ajándékozottnak sem kell ismernie a virágok küldetését és jelentését. A következő sorokból többet megtudhat a virágnyelvről, jelentőségéről és arról, mit szimbolizál kedvenc virága.

Amarillisz
A vastag száron nyíló jellegzetes virág a gyönyörűség és az értékesség szimbóluma.

Flamingóvirág (Anthúrium)
A jellegzetes szív alakú fényes piros virág, közepében egy sárga, fehér, zöld vagy piros torzsavirágzattal a bőség és boldogság szimbóluma.

Őszirózsa
Az erős, számtalan szirommal rendelkező virág a türelem, elegancia és szívélyesség szimbóluma.

Frézia
A kellemes illatú színes tavaszi virág az ártatlanság és tapintatosság jelképe.

Gardénia
A gardénia fehér virágai azt mondják: „Szép vagy.“ Talán éppen ezért volt a 20. század elején a hölgyek hajviseletének és ruházatának népszerű kelléke.

Gerbera
A gerberacsokor a margaréta rokona és szimbolikájuk is nagyon hasonló. A vidámság, gondtalanság és örömteli élet jelképe.

Kardvirág
A fenséges és méltóságos kardvirág a hűség, a becsület és a szilárd jellem jelképe.

Jácint
A kék jácint az állandóság, a piros és a rózsaszínű a játékosság jelképe. Ajándékozzon fehér jácintot, ha az ajándékozott szépségét szeretné kifejezni és sárgát, ha a féltékenységét. A lila jácint a bánat jelképe.

Hortenzia
A jellegzetes kék színű hortenzia szívélyes érzelmeket hordoz. A kék, rózsaszínű és fehér hortenziával a háláját fejezi a kapott megértésért. Negatív értelemben érzéketlenséget is kifejezhet, ezért figyeljen arra, milyen virágokkal variálja a csokorban.

Krizantém
A krizantém az optimizmus, a hűség és a hosszú élet szimbóluma.
• A piros krizantém szerelmet jelent.
• A sárga krizantém elvesztegetett szerelmi esélyt jelent.
• A fehér krizantém az odaadás szimbóluma.

Írisz (nőszirom)
A szókimondó hölgyeknek ajándékozzon egy csokor íriszt. Amennyiben a hölgy okosságát szeretné bókkal kifejezni, ajándékozzon egy csokor lila íriszt. A sárga a szenvedély, a fehér a tisztaság és a kék a reménybe vetett hit kifejezője.

Boglárka
Nem véletlenül ez a tarka virág az attraktivitás, ragyogás és elbűvölő személyiség szimbóluma. Másrészt viszont a gyermekiesség kifejezője is.

Kála
Leggyakrabban sárga és fehér csavart virágokkal találkozhat, melyek közepén sárga torzsa van. A kála az ártatlanság, nagyszerűség és szépség szimbóluma, ezért nem véletlenül a fehér kála a menyasszonyi csokrok kedvelt virága.

Szegfű
A szegfű sajnálatos módon nem nagyon népszerű, mivel a szocialista „örökség“ egyik részét alkotja. Számtalan színes változata létezik, melyek több, mint egy hétig is szépek a vázában. Mit szimbolizálnak a különféle színű szegfűk?
• Piros szegfű – a szerelem, büszkeség és csodálat jelképe.
• Sárga szegfű – csalódás, elutasítás, megvetés.
• Rózsaszínű szegfű – a nő és anya iránt érzett szeretet.
• Fehér szegfű – ártatlanság és tiszta szerelem.
• Lila szegfű – az elkényeztetettség jelképe.
• A csíkozott szegfű elutasítást jelent.

Liliom
Franciaországban a liliom hivatalosan királyi virág lett. Liliom ajándékozásával azt tudatja, hogy a megajándékozottat szeretné óvni. A fehér liliom ősidők óta a tisztaság, szerénység és szűziesség jelképe. A rózsaszínű liliom a szív tisztaságát, a sárga a vidámságát szimbolizálja. Liliom esetében a kevesebb a jobb megoldás. Kábító illata ugyanis fejfájást okozhat.

Margaréta
Talán nincs is ártatlanabb virág, mint a margaréta. Szimbolikája pontosan ezt sugallja – az ártatlanságot, tisztaságot és odaadó szerelmet.

Nárcisz
Az első tavaszi virágok egyike az újrakezdés, újjászületés, a tisztelet és a viszonzatlan szerelem jelképe. Sohase ajándékozzon belőle egy szálat , mert az szerencsétlenséget hoz! A nárciszcsokor boldogságot és örömet hoz a házhoz.

Orgona
A májusi virág , melynek illata teljesen áthatja a tavaszi levegőt, a fiatalság, ártatlanság, alázat, de az első szerelem szimbóluma is.

Orchidea
Az egzotikus szépség a büszkeség, a nőiesség és az érett báj hordozója. Ezért érett hölgyekhez illik, vagy egzotikus szépségekhez.

Pünkösi rózsa
A pünkösdi rózsa nagy virágai, melyet tövis nélküli rózsának is neveznek, boldog életet, jó házasságot, tartós egészséget és általános jólétet ígérnek. Talán ezért is tartották Kínában nemzeti vagyonnak, mely csak a császárt illeti meg. Ám egyben a felháborodás és a szégyen kifejezője is lehet.

Rózsa

Talán mindenki tudja, hogy a rózsa a a szerelem jelképe. Színe viszont többet mond róla.
• A piros rózsa mély érzelmeket hordoz, mint amilyen a szerelem és a vágy. Egyben a tisztelet, csodálat és az odaadás jelképe.
• A vörös rózsával szomorúságát és szívből jövő sajnálatát fejezi ki.
• A rózsaszínű rózsa az ajándékozott személy iránt érzett csodálatról, örömről és háláról, de eleganciájáról és kedvességéről szól. A világos árnyalatok az édes ártatlanság jelképei, ezért a fiatalabb korosztálynak ajánlott, a sötétebb rózsaszín a mély hála és megbecsülés jelképe.
• A fehér rózsa az új kezdet, a tisztaság, az együttérzés, a lelkiség és alázat jelképe. A szerelem görög istennőjének, Afrodité tiszteletére is fehér rózsát ajánlottak fel.
• A sárga rózsa az egyetlen, melynek nincs romantikus sugallata. A barátság, gondoskodás, plátói érzelmek, az öröm és az üdvözlés szimbóluma.
• A narancssárga rózsa az intenzív szenvedélyt, energiát, elbűvölést jelenti. Ettől már csak a piros rózsa szenvedélyesebb.
• A rózsa lila árnyalatai, különösen a sötétebb lilák a magasztos és isteni tisztelet kifejezését szolgálják.
• A kék rózsát a természetben nem találja meg, ezek mesterségesen lettek kitenyésztve. Az elérhetetlenséget és a beteljesületlen vágyat jelképezi.
• A zöld rózsa kevésbé elterjedt, de ne féljen ilyet ajándékozni. A harmónia, termékenység, jólét és a jó élet óhaját hordozza magában.
• A fekete rózsa a természetben csak egyetlen helyen, a török Halfeti nevű faluban nő. A fekete rózsa csak feketének néz ki, de valójában szirmai annyira mélyvörösek, hogy feketének látjuk. A halál és a búcsúzás jelképe. A fekete rózsa elválást jelent.
• Egy rózsacsokorral pontosabban kifejezheti érzelmeit. Például a fehér és piros rózsacsokor tisztességes szándékú intenzív szerelmet jelent. A színek véletlenszerű megválasztásával viszont vegyes érzelmeit fejezi ki a személy iránt, aki nagyon tetszik Önnek.

Minden idők legklasszikusabb virágcsokra 12 hosszú szárú rózsából áll. Üzenete egyértelmű: „Szeretlek“.

Napraforgó
Sárga virága tiszta gondolatokat, előkelőséget és odaadást szimbolizál.

Papagájvirág (Strelitzia)
Az egzotikus narancssárga-kékeslila virág olyan, mint egy „paradicsommadár“ és örömet, fenségességet szimbolizál. A nagy várakozás kifejezésére is hivatott.

Tulipán

A tulipán a sikert, hírnevet, szerelmet, gazdagságot szimbolizálja. Piros tulipánokkal egyértelmű szerelmét juttatja kifejezésre. A sárga tulipánok a munkával kapcsolatos sikert, de a szerelemben levő gondokat is szimbolizálják. A narancssárga azt súgja, hogy a szépség csak küllem.

Seprővirág (csarab)
Az őszi fagyálló seprővirág a csodálatot, szépséget, de egyben a magányt is szimbolizálja. Fehér változata állítólag teljesíti a kívánságokat és védelmet nyújt.

 

Mit fejeznek ki a virágok színei?

Önmagában a színeknek is megvan a jelentőségük. A fehér virágcsokorral mást fejez ki, mint egy narancssárga árnyalatúval.
A piros színű virágok a szenvedély, szerelem, határozottság és vitalitás jelképei.
A rózsaszínű virágok a barátságot, harmóniát, szerelmet és boldogságot jelképezik. A narancssárga virágok örömet, optimizmust, kreativitást sugallnak, a bizalom és életöröm virágai.
A sárga virágok az okosság, az intelligencia, vidámság és a barátság szimbólumai. Energiát és fényt adnak.
A fehér virágok a tisztaságot, hűséget és új kezdetet fejezik ki.
Egy csokor kék virággal a beteljesületlen vágyakat, hűséget, de a bizalmat is kifejezheti.
A lila virágok az intuíciót, a lelkierőt, a tiszteletet és csodálatot szimbolizálják.

Virágok, melyeket inkább ne ajándékozzon

Bár nagyon szépek, virágnyelvük azonban olyasmiről beszél, amit bizonyára nem szeretne a megajándékozott személlyel közölni.
A tubarózsa nem élete szerelmének való virág. Virágnyelvén azt üzeni: „Hagyj el“.
Sárga szegfű, ahogy azt már említettük, az elutasítást és megvetést jelképezi.
Cikláment olyan személynek küldhet, akivel éppen szakított, mivel az elválás szimbóluma.
A narancssárga liliomot olyan valakinek ajándékozza, aki büszke, esetleg akit gyűlöl és megvet. De miért is küldene egy ilyen embernek virágot?
Ki gondolná, hogy a törékeny petúnia (tölcsérke) a haragot és ellenszenvet jelképezi?
A fekete rózsa csak temetésre illik, bármennyire is igéző.
A havasi sisakvirág gyönyörű lilás-kékes.

Scroll to Top